BIJZONDER: Nieuw communicatiemiddel voor André

Sinds december 2016 beschikt André over een speciale tablet waarmee hij kan communiceren. Hij bedient de tablet met een knop tussen zijn duim en wijsvinger aan zijn rechterhand.

De tablet kent een heel aantal voorgeprogrammeerde woorden en zinnen die André kan selecteren door op het juiste moment de knop in te drukken. Ook kan hij zelf woorden maken. Op de tablet ziet hij dan een soort toetsenbord waar elke rij een aantal seconden wordt opgelicht. Wanneer hij op de knop drukt lichten de letters in de rij die hij geselecteerd heeft één voor één op. Zo kan hij wanneer de goede letter oplicht weer op de knop drukken en op die manier de letter selecteren. Daarna herhaalt de computer deze stappen, totdat André een heel woord of hele zinnen heeft gevormd.

Dit communicatiemiddel biedt André veel meer vrijheid. Hij heeft geen persoon meer nodig die de letters opnoemt voordat hij een woord of zin kan maken, waardoor de drempel veel lager is om iets te zeggen. Je kunt je voorstellen dat het in een groep best lastig is om telkens iemand ‘uit het gesprek te halen’ om iets aan te kunnen geven.
Ook kan hij nu zelf het internet op, wat zijn wereld een stuk vergroot. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden om whatsapp, skype of andere communicatiemiddelen op de tablet te installeren, zodat hij ook op afstand bereikbaar is.